حدیث نهم
سخنران: حجت الاسلام والمسلمین معاونیان
موضوع سخنرانی: رفتار اجتماعی
بسم الله الرحمن الرحیم
از مولای ما حضرت مجتبی(علیه السّلام) روایتی نقل شده است که فرمودند: «صاحِبِ النّاسَ مِثلَ ما تُحِبُّ أن يُصاحِبوكَ بِهِ» تو چگونه دوست می داری مردم با تو رفتار کنند، چگونه با تو سخن بگویند و با تو مدارا کنند یا ادب تو را فرو ننهند و به تو احترام بگذارند؛ همان گونه که دوست می داری بین مردم محترم باشی و تو را احترام کنند و پاس بگذارند و مکرّم بدانند، تو نیز با مردم، همان گونه رفتار کن!
این حدیث امام مجتبی(علیه السّلام) داخل در فرمول و قاعده ی کلّی است، که از جد بزرگوارشان رسول خدا به ما رسیده است که بر مردم، آن چه را که بر خود نمی پسندی، بر دیگران مپسند. اگر می پسندی که با تو، به ادب و احترام رفتار شود، تو هم با ادب احترام با مردم برخورد کن! و هر گونه ای که دوست داری مردم، با تو مصاحبت و رفتار داشته باشند، از مهربانی و ادب ورزی و نیکی، تو نیز با مردم چنین باش! که با هر دستی بدهی... از همان دست می گیری. با هر روشی که انجام بدهی... همان، برگشتش به سوی توست!
این جهان کوه است و فعل ما ندا. رفتاری که از مردم، به سوی ما بر می گردد، پژواک آوا و صدای خود ماست. پس «اِرحَم تُرحَم» رحم کن... تا به تو رحم بشود و احترام بگذار، تا محترم بوده باشی! مهر بورز، تا مهر ببینی! ادب داشته باش... تا مردم با تو مودب باشند!
امیدواریم که نور کلام اهل بیت(علیهم السّلام)، مسیر سخت زندگی و بندگی ما را روشن کرده باشد به حق کریم اهل بیت امام مجتبی(علیه السّلام).
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
با توجه به حدیث مطرح شده، کدام یک از گزینه های زیر، صحیح است؟
۱. هرطور دوست داشته باشیم، می توانیم زندگی کینم.
۲. مردم، در مقابل رفتار ما، باید احترام کنند.
۳. هرطور با مردم رفتار کنیم، آن ها هم با ما همان طور رفتار می کنند.
۴. ما باید در مقابل رفتار مردم، سکوت کنیم.
پاسخ صحیح: گزینه ۳